BLOG: PLAT KALLE IS SJTOM!

AFLEVERING 1: BIZAR

“Het gekke aan Limburgers vind ik dat ze in gezelschap tegen mij Nederlands praten. Zodra ze iets tegen elkaar zeggen, gaat het over in het dialect. Bizar!”. Aldus Gert Kruijs, de nieuwe voetbaltrainer van VVV in een interview voor dagblad De Limburger. In plaats van ‘bizar’ zou ik zeggen ‘bravo’. De Limburgers waar de coach op doelt spreken hun moedertaal Venloos en Utrechter Gert Kruijs leert het plaatselijk dialect spelenderwijs. Twee vliegen in één klap.

Voetbal is emotie. Als er emotie in het spel is schakelen veel Limburgers automatisch over op hun moedertaal, dialect in dit geval. Niet voor niks zijn de wedstrijdverslagen op L1 radio doorgaans in het dialect. ’t Sjpuul liegk get ien te kakke zegt de reporter dan als het spel saai wordt. Ik neem aan dat de MVV, VVV, Roda en Fortuna supporters hartstochtelijk in het dialect vloeken als er een tegendoelpunt valt. En helaas komt dat nogal eens voor.

Op een geheel ander terrein zie je hetzelfde gebeuren. Als in peuterspeelzalen emotie een rol speelt, bijvoorbeeld als een kind getroost moet worden, spreekt men meestal dialect terwijl de spreektaal in de klas doorgaans Nederlands is. Daar pleit men inmiddels voor tweetalig onderwijs omdat dat goed is voor de taalontwikkeling van de kinderen. Onderzoek heeft dit inmiddels onomstotelijk bewezen.

Gert Kruijs heeft geluk. Vaak zie je in gelijksoortige situaties jammer genoeg iets anders. Er wordt uitsluitend Nederlands gesproken als er een niet-dialect spreker in het gezelschap zit. Het dialect wordt dan angstvallig vermeden. Dat noem ik nog eens bizar! Plat kalle is bliekbaar sjtom. Met enige goede wil werkt een tweetalig overleg of gesprek prima. In aflevering 1 van de podcast ‘De Limburgse Taal & …’ hoor je het bewijs. Luister maar eens.

En nu maar hopen dat de resultaten van VVV in de eerste divisie van dien aard zijn dat Kruijs lang genoeg kan blijven om het Venloos inderdaad onder de knie te krijgen. Zodat hij bij het kampioenschap hartstochtelijk mee kan zingen met het clublied: alles heej is VVV!