Podcasts

KEENDERBEUK

Dé podcast voor kinderen, ouders en liefhebbers van het Limburgs dialect. Elke aflevering praat Harry Rouschop met een auteur over een kinderboek geschreven in een Limburgs dialect en leest de schrijver het boek voor.

#4 ’t Floortje viert vasteloavend, Astrid Frusch leest voor

Het boek ‘Floortje viert vasteloavend’ gaat over een Limburgs meisje dat voor de eerste keer carnaval viert. Astrid Frusch uit Brunssum schreef het boek voor haar dochter Floortje, zodat ze haar in het dialect kan voorlezen. Eerder verscheen al het boek ‘t Floortje in d’r Jajajaad.

’t Tswaide avontuur van ’t Floortje sjpilt ziech aaf mit vasteloavend. ’t Floortje verkleid ziech, jeet noa d’r óptsóg en viert vasteloavend óp d’r maat. Jees doe mit vasteloavend viere?

Het boek over Floortje is te koop bij Boekhandel Deurenberg in Kerkrade, boekhandel Krings in Sittard en via www.dialectboek.nl

 

#3 Astrid Frusch over ’t Floortje viert vasteloavend

Het boek ’t Floortje viert vasteloavend gaat over een meisje dat voor de eerste keer carnaval viert. Harry Rouschop praat hierover met auteur Astrid Frusch uit Brunssum. Zij schreef het boek voor haar dochter Floortje, zodat ze haar in het dialect kan voorlezen. Eerder verscheen al het boek ‘t Floortje in d’r Jajajaad.

Het boek over Floortje is te koop bij Boekhandel Deurenberg in Kerkrade, boekhandel Krings in Sittard en via www.dialectboek.nl

#2 Sebas, Mariska Schijns leest voor

Het boek ‘Sebas’ gaat over een roodborstje dat de liefde voor de schutterij letterlijk vanaf dag 1 met de paplepel krijgt ingegoten. Mariska Schijns uit Schimmert schreef het boek ter gelegenheid van het ZLF, een groot schuttersfeest in Zuid-Limburg dat in 2023 door schutterij St. Sebastiaan werd georganiseerd.

Sebas haet op eine biezeundere daag gewach um geboore te weure. ’t Klein roodborstje is metein verkòch. Aan die prachtige klanke verknòch. Vanaaf ’t momènt dat hae oet zien ei kump veult hae ’t aan alles. Wat is dat? De sjötterie? Dao mòt en zal hae biej!

’Sebas’ is in Schimmert te koop bij café ’t Weverke en Manjefiek Bloemen, Readshop in Beek en via leaf_leas@outlook.com. Of te lezen via de Limburgse bibliotheken.

#1 Mariska Schijns over Sebas (pilot)

Het boek ‘Sebas’ gaat over een roodborstje dat de liefde voor de schutterij letterlijk vanaf dag 1 met de paplepel krijgt ingegoten. Harry Rouschop praat hierover met auteur Mariska Schijns uit Schimmert. Zij schreef het boek ter gelegenheid van het ZLF, een groot schuttersfeest in Zuid-Limburg dat in 2023 door schutterij St. Sebastiaan werd georganiseerd.

’Sebas’ is in Schimmert te koop bij café ’t Weverke en Manjefiek Bloemen, Readshop in Beek en via leaf_leas@outlook.com. Of te lezen via de Limburgse bibliotheken.

 

LIMx PODCAST PLATFORM

We zijn voornemens een platform (website) te maken voor Limburgstalige podcasts en luisterboeken. In de praktijk zijn deze moeilijk vindbaar op de diverse platforms. Door ze op één plek te verzamelen denken we veel liefhebbers van onze streektaal een plezier te doen: (groot)ouders, medewerkers in de kinderopvang, peuterspeelzalen en basisonderwijs, en iedereen die graag plat hoort. En niet te vergeten de groep jonge Limburgers van 0 tot 18 jaar. Zonder hen is ons dialect verloren.

Bovendien hopen we een aanzet te geven tot het maken van meer podcasts en luisterboeken in ons dialect.

Laat ons weten wat je van dit initiatief vind. Wellicht heb je nog suggesties of tips voor ons. We horen het graag: harry@limx.nl

‘DE LIMBURGSE TAAL & …’

In de podcastserie ‘De Limburgse Taal & …’ onderzoeken Ruud Kleinen en Harry Rouschop aan de hand van interviews met ervaringsdeskundigen welke rol het dialect nog speelt in de Limburgse maatschappij. Bekende Limburgers vertellen over hun band met de Limburgse streektaal en Frans Pollux sluit elke podcast af met een (muzikale) column.